15.01.2017
19.02.2017

Kurt Deruyter
Halfway Home. Waarom elke stad zijn ‘Molenbeek’ nodig heeft.


Brussel behoort intussen tot een van de meest diverse steden ter wereld. De stroom van mensen die nieuw aankomen in deze stad, baant zich organisch een weg naar zogenaamde ‘aankomstwijken’. Molenbeek en Kuregem zijn zo’n wijken. Buurten die volgens een eigen logica zijn opgebouwd door haar inwoners en voorbijgangers. Kurt Deruyter verdiept zich met geduld en interesse in deze delen van de stad. Dit work in progress geeft een genuanceerd inzicht in enkele van de fundamentele dynamieken van de aankomstwijken: de economische, religieuze en culturele.

Debat en boekvoorstelling 'CARS' (Kurt Deruyter)
zondag 19.02.2017, 15u — 16u30

Debat en boekvoorstelling van 'CARS', over de economie van aankomstwijken als Molenbeek en Kuregem. Het gesprek gaat over het internationaal karakter van de wijken en welke rol zij spelen in het weefsel van een stad.

Fotograaf Kurt Deruyter gaat in gesprek met Dirk Geldof (onderzoeker UAntwerpen, Odisee en KdG, auteur van o.a. 'Superdiversiteit') en Rein Deslé (curator FOMU) over de noodzaak van aankomstwijken, welke uitdagingen er liggen te wachten en welke rol fotografie en verslaggeving hier in (kunnen) spelen. Gemodereerd door Ama Koranteng-Kumi (Karel de Grote Hogeschool).

Kurt Deruyter werkt al jaren aan het project 'Halfway Home', een blik op de situatie van migranten en nieuwkome...rs allerhande in België en Europa. CARS is het eerste boek van de trilogie 'CARS, PRIESTS and HAIRCUTS', waarin hij de economische, sociale en culturele dynamiek van wijken als Molenbeek en Kuregem fileert.

Finissage

16.02.2017

© Kurt Deruyter