15.12.2016
08.01.2017

Shaping Landscapes


Philippe Michiels (°1975, BE) en Ruben Castro (°1990, BE) voeren u mee door een interactieve installatie die de museumruimte omvormt tot een actief fotolaboratorium. In dit experiment wordt het publiek ertoe aangezet om het creatieve proces samen met de artiesten vorm te geven. De bezoekers verplaatsen modellen en scheppen zo hun eigen landschappen. Philippe en Ruben bestuderen die nieuwe composities en vatten ze in beelden die niet op papier, maar rechtstreeks op de muren worden afgedrukt. Zo wordt de expositieruimte één grotere donkere kamer.

In de 16e eeuw maakten artiesten gebruik van een camera obscura om het omliggende landschap door middel van een optische truc op de muren te projecteren. Dat principe werd verder uitgewerkt en zo is het analoge fototoestel ontstaan. Die camera liet de fotograaf toe om de deur uit te gaan, om zijn omgeving te verkennen en te documenteren met beelden die kunnen worden tentoongesteld.

Philippe en Ruben verwerpen die traditionele aanpak van de fotograaf. Zij zullen de museumruimte gebruiken als een onderzoeksruimte. Daartoe creëren ze een nieuw landschap dat in onze geest bestaat. Dat ingebeelde landschap kan tot leven worden gebracht met behulp van verschillende fysieke modellen die kunnen worden verplaatst. Dat is meteen ook een verwijzing naar de originele betekenis van het woord landschap, dat is afgeleid van het oude Friese woord ‘landschop’: omgespit land, het aardoppervlak dat geschikt is gemaakt voor menselijke bewoning.

Shape your landscape

Van 15 december tot 8 januari kun je de modellen verplaatsen en zo je eigen landschap vormgeven. Open van dinsdag tot zondag van 10 uur tot 18 uur (behalve tijdens de Dark room days).

Dark room days

Ontwikkel de landschappen en print ze samen met de artiesten op de muur:

20 december — afdrukken: 17u
28 december — afdrukken: 15u
5 januari — afdrukken: 15u & 17u

Finissage

Bekijk het eindresultaat van Shaping Landscapes tijdens de finissage op zondag 8 januari.

Co-curator

Christina Seyfried

Philippe Michiels (°1975, BE) richt zich in zijn werk op de zoektocht naar persoonlijke identiteit, op gedeelde geschiedenis en op de vraag hoe we als individu opnieuw voeling kunnen krijgen met een natuurlijker zijnstoestand. Hij heeft tentoonstellingen op stapel staan in de Stadsschouwburg in Sint-Niklaas en in Consouling in Gent. Zijn studie interieurvormgeving aan KASK in Gent maakte hij niet af, maar in 2017 zal hij afstuderen aan SASK in Sint-Niklaas.
www.philippemichiels.com

Ruben Castro (°1990, BE) is in 2014 cum laude afgestudeerd als architect aan de KU Leuven in Gent. Daarna ging hij aan de slag bij architect Christian Kerez in Zwitserland. In 2015 was hij resident aan de Jan van Eyck Academie. Een jaar later richtte hij zijn eigen studio op. Zijn werk is in België aan het brede publiek voorgesteld en tentoongesteld in Z33 in Hasselt, in deSingel in Antwerpen, in C-mine in Genk en in Zwart Wild in Gent. Daarnaast was zijn werk te zien in Nederland, in Schunk* in Heerlen en in de Van Eyck in Maastricht, en in Korea in het Goyang Aram Nuri Arts Center in Goyang-si.
www.rubencastro.be

Christina Seyfried (°1987, DE) is curator en samensteller van tentoonstellingen en festivals in Duitsland en België. Haar focus ligt op de interactie tussen artiesten en disciplines en op interdisciplinaire samenwerkingen. Ze werkt aan de KU Leuven als projectassistente Kunst & Wetenschap, en stelt tentoonstellingen samen voor de Commissie Actuele Kunst.